- De Europese Commissie gaat Apple beboeten voor de beperkingen die het muziekstreamingdiensten oplegt in z’n App Store, aldus Bloomberg.
- De EU wil Apple verbieden om muziekdiensten te verhinderen hun gebruikers weg te leiden van de App Store naar alternatieve abonnementsopties op hun websites.
- Begin volgend jaar wordt een besluit over een ingreep door Brussel verwacht.
- Lees ook: Apple moet betalingen buiten apps nu echt toelaten – rechter wijst verzoek om uitstel af
De Europese Commissie dreigt Apple binnenkort flink te gaan beboeten, als het Amerikaanse techconcern bepaalde beperkingen voor muziekdiensten als Spotify niet opheft. Dat meldt persbureau Bloomberg, dat zich baseert op ingewijden. Toezichthouders in Brussel zouden momenteel de laatste hand leggen aan de strafmaatregelen.
Het gaat om een zaak die al jaren speelt. Apple eist namelijk dat makers van apps in de App Store gebruikmaken van het eigen betalingssysteem van het techbedrijf. Ook verlangt Apple over iedere transactie een commissie tot 30 procent.
Dus over elk abonnement dat een Apple-gebruiker bij Spotify afsluit moet het Zweedse bedrijf commissie betalen aan Apple. Spotify had daarover geklaagd.
Daarnaast beschuldigde Spotify Apple ook van oneerlijke concurrentie na de aankondiging van Apple One, een abonnementsbundel die bestaande services zoals Apple Music, Apple TV Plus en Apple Arcade combineert.
Klachten over macht van Apple in de App Store
In februari stelde de Europese Commissie al in een speciale aanklacht dat Apple muziekstreamingdiensten te veel beperkingen oplegde. Met name de eis dat streamingdiensten hun klanten niet in de app mogen attenderen op andere mogelijkheden om een goedkoper abonnement af te sluiten, is volgens de Commissie misbruik van marktmacht van Apple.
Apple verloor over deze eis al eerder een rechtszaak tegen Epic Games, het softwarebedrijf achter het overlevingsspel Fortnite. De rechter besloot destijds dat het techbedrijf z'n App Store-beleid moest aanpassen.
De Europese Commissie weigert commentaar te geven. Ook Apple heeft nog niet op het bericht van Bloomberg gereageerd. Begin volgend jaar wordt een besluit over een ingreep door Brussel verwacht.
Hoe hoog de boete voor Apple kan worden, is nog niet duidelijk. In theorie kan het gaan om 10 procent van de jaarlijkse omzet, in het geval van Apple een enorm bedrag. Maar in de praktijk pakken EU-boetes zelden zo hoog uit.